Spreekuur: ma - vr: 9.00 - 16.45 Telefonisch spreekuur: ma - vr: 12.30 - 13.00 020 - 613 12 46 Spoedgevallen: 06 - 53 54 02 76 Bij geen gehoor: 020 - 592 38 54

 

Echo

 

In verloskundig centrum Groei is een echocentrum gevestigd.

 

Echoscopisten

In het echocentrum werken Marieke Molendijk

en Ariëtte van der Feen.

 

Zij maken alle verloskundige echo’s. De echo’s worden gemaakt op het adres Slotermeerlaan 103-G, hetzelfde adres als dat van de verloskundige praktijk.

 

In de  echopraktijk staan persoonlijke benadering en uitleg hoog in het vaandel. We  vinden het leuk om bij de gemaakte echobeelden veel uitleg te geven, en je mag daar ook altijd zelf naar vragen.

 

U mag altijd twee personen meenemen bij het maken van de echo. Voor kinderen is het vaak erg lastig om rustig te blijven zitten tijdens het maken van de echo’s. Daarom is het misschien beter als u uw kinderen niet meeneemt bij het maken van de echo’s. U moet dan misschien oppas regelen. Het gaat om medische echo’s en de echoscopist moet zich goed kunnen concentreren.

 

  • Echo onder de 12 weken: graag komen met een volle blaas.
  • Onverzekerden dienen de echo te betalen en krijgen een factuur mee om evt later in te dienen bij de vergoedende instantie.

 

Wat is een echo?

Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, hoogfrequente geluidsgolven, om een afbeelding van de baby of baby’s te maken.

Op deze wijze kan de baby, en ook de organen, in beeld worden gebracht. Echoscopie kan op twee manieren worden verricht, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. In de eerste tien weken van de zwangerschap wordt meestal een vaginale echo gedaan omdat de baby dan nog te klein is om uitwendig te kunnen zien. Dit is voor de baby niet schadelijk. Na tien weken is de baarmoeder groot genoeg om uitwendige echo’s te maken.

 

Termijnecho

De termijnecho heeft als doel te bepalen hoe lang je zwanger bent. Om de exacte duur van de zwangerschap vast te stellen wordt vroeg in de zwangerschap een termijnecho gemaakt, waarbij de baby van hoofd tot stuit wordt gemeten. Bij deze termijnecho zien we ook of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of van meerlingen, zoals een tweeling. Het beste moment voor een termijnecho is tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Onder de 10 weken gebeurt dit onderzoek via een vaginale echo, daarboven meestal via de buikwand. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Echo met medische indicatie

Tijdens de zwangerschap kan de verloskundige een reden hebben om een echoscopie aan te vragen. Dat kan zijn omdat de baby te snel of te langzaam lijkt te groeien, omdat er sprake is van bloedverlies of een andere reden. Je krijgt dan een afspraak bij een van de echoscopistes.

Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Prenatalescreening
Nipt
NIPT
betekent: niet-invasieve prenatale test. Dit is een bloedonderzoek. Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit uw arm. De NIPT onderzoekt DNA. In het bloed van de zwangere zit ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DN is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of het kind down-, edwards-
of- patausyndroom heeft. U loopt geen risico op  eenmiskraam als gevolg van de test.
Meer  informatie vind je in de brochure of bovenstaande link.
Aan. deze test zijn kosten verbonden.

 

Combinatietest

De combinatietest is een risicoschattende test om de kans te bepalen op het krijgen van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.  De verloskundige zal je hier alles over vertellen tijdens je eerste bezoek. Indien je een combinatietest wenst te doen wordt hiervoor een afspraak gemaakt rond de 12 wk.

Meer informatie vind je in de brochure of bovenstaande link.
Aan. deze test zijn kosten verbonden.

 

Structurele echo/20 wk echo

In een uitgebreid gesprek vertelt je verloskundige je alles over de 20 wekenecho /SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Wanneer je besluit om deze echo te laten maken wordt er een afspraak gemaakt rond de 19-20 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om alle structuren van de baby te bekijken en eventuele bijzonderheden en afwijkingen te signaleren. Wanneer er bijzonderheden zijn wordt u voor verder onderzoek doorverwezen naar het VU-ziekenhuis.

Deze structurele echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

De echo’s worden gemaakt met het Voluson E6 echoapparaat.

Dit apparaat voldoet volledig aan alle huidige eisen en wordt ook regelmatig gecontroleerd op goede werking, zodat er technisch niets fout kan gaan. Er is bij het echoapparaat een groot TV scherm zodat iedereen de echobeelden gemakkelijk kan meekijken.

 

Klacht

Het kan zijn dat u niet tevreden bent over het onderzoek. Bespreek dit altijd met de echoscopiste of met je eigen verloskundige. Binnen de praktijk is een protocolaire klachtenprocedure aanwezig. U kunt hier altijd naar vragen.